Tak fordi du læser med hos Pendula Solutions, som er et virtual reality startup i Danmark. Når Shaun Denis vil slappe af på arbejdet, træder han ind i et stille rum, udstyret med et par bregner og en stol ifølge CNN. Han benytteret virtual reality-headset og et par støjdæmpende hovedtelefoner og kan på den måde flygte ud til stranden selvom han sidder hjemme i sit komfortable hjem.

mennesker gør brug af VR og IT teknologi

For Denis, der er administrerende direktør for Ottawa, det Canada-baserede ejendomsselskab Umber Realty, er disse minutter værdifuld meditation. VR og det rigtige mindset er tilsammen et værktøj, som Denis er bruger af regelmæssigt, til både at lindre og forhindre stress.

Han er ikke den eneste i hans firma, der bruger VR-rummet, kendt internt som “tilbagetoget”. Virksomheden oprettede det for et halvt år siden, så arbejderne kunne bruge et Oculus Go-headset til at se en månetur, tage en virtuel rutsjebane eller få adgang til en meditationsapp.

“De sparker bare tilbage i 10 eller 15 minutter og kommer tilbage og føler sig forfriskede,” fortalte Denis til CNN Business.

Umber Realty er blandt en håndfuld virksomheder, fra tandklinikker, flyselskaber til kurbade, der bruger VR til at hjælpe folk med at slappe af.

Forskning viser, at VR kan hjælpe med at reducere smerter og angst. Men det er endnu ikke klart, hvorfor det fungerer. Eksperter mener typisk, at det er relateret til teknologiens kraft til at distrahere mennesket.

“Uanset hvad deres problemer er, uanset hvad deres stress er, kan de bogstaveligt talt forlade virkeligheden og have en anden følelsesmæssig puls,” sagde Denis ifølge CNN.

Virtual reality-headsets er ikke stukket af i forhold til forbrugermarkedet, men de er nu kraftfulde og billige nok til, at virksomheder kan overveje at investere i dem for at gøre arbejdstagere og kunder lykkeligere.

Digital nitro ligesom i Need For Speed eller Fast & Furious som giver mennesker energi til mere

OperaVR gør det muligt for tandpatienter at se beroligende naturscener bag linserne på et Pico Interactive VR-headset, mens de får arbejde.

Bryan Laskin, en tandlæge og grundlægger af Operabilitet, starten bag OperaVR, sagde, at den bruges både af ængstelige patienter og mennesker, der ønsker at undgå den sociale besværlighed ved at have nogen et par centimeter fra deres ansigt.

Nogle tandlægeklinikker tilbyder VR til patienter for at hjælpe dem med at slappe af.

Laskin hævdede, at det også har en “dybtgående” sedationseffekt på mennesker – så meget, at VR i hans tandlægepraksis bruges langt mere end nitrogenoxid, ofte kendt som lattergas. Det er plausibelt, som undersøgelser har vist, at teknologien kan reducere smerter hos for eksempel brændofre under særlige sårplejeprocedurer.

Laskin fortæller ydermere, at hans tandlægekontor er et af 100, der allerede bruger teknologien, som koster $ 1.000 for hvert system.

”Når vi først har et headset på patienten, og de er afslappede, er det en bedre oplevelse for alle,” sagde Laskin.

OperaVR lader tandlæger tilbyde patienter muligheder for, hvad de skal se, f.eks. En 3D-video af dyr eller en jongler. Tandlægen styrer videoen og lyden via et websted.

Videoerne, udviklet af Operabilitet, spænder fra et minut eller to til så længe som 20 minutter. Fordi tandlæger ønsker, at patienter skal sidde stille, mens der udføres procedurer, bruger de ikke 360-graders billedsprog for at sikre, at de ikke vender hovedet alle mulige steder.

Læs mere om en tandlæge i Kokkedal, som ved hjælp af tandlægeskræk-teknikker kan hjælpe patienter til ro i klinikstolen.

I luften, hos tandlægen, ja VR bruges rigtig mange steder i dag fordi det er tilgængelig teknologi

Ligesom at gå til tandlægen, kan flyve forårsage angst. Det kan også være kedeligt at sidde på et sted i timevis. For at hjælpe med at gøre tiden sjovere, låner nogle flyselskaber førsteklasses passagerer og forretningsklasse passagerer et VR-headset fra opstartsfirmaet SkyLights.

Passagerer kan bruge det til at se 2-D- og 3D-film og VR-indhold, herunder 360-graders videoer og nogle programmer rettet mod børn.

Flyselskaber som XL Airways France, Turkish Airlines, British Airways og Alaska Airlines bruger teknologien på flyvninger.

SkyLights administrerende direktør David Dicko, en tidligere Air France-pilot, sagde, at virksomheden har designet deres eget headset, fordi de ønskede, at passagerer skulle have et headset som var let og behageligt nok til, at de kunne bære det et par timer ad gangen. SkyLights var også nødt til at sortere i komplicerede problemer, såsom hvordan kabinebesætningen ville få headset til passagerer, og hvordan headset ville blive renset og opladet.

I 2017 begyndte nogle mindre flyselskaber som XL Airways France at bruge headset på flyvninger. Turkish Airlines, British Airways og Alaska Airlines introducerede alle teknologien på fly i år.

Men det er ikke billigt. Dicko sagde, at det koster et flyselskab et sted mellem $ 2.000 og $ 3.000 pr. Headset hvert år. For et enkelt bredkropsfly har luftfartsselskabet muligvis brug for 30 til 60 headset til alle sæder i forretnings- og første klasse, eller lejlighedsvis så mange som 80 eller 90 på et stort fly. Men luftfartsselskaber kan være interesserede, fordi de leder efter måder at få deres premiumpladser til at skille sig ud på.

Til sidst håber han, at fly også tilbyder headset til kunder, der flyver i økonomiafdelingen.

”Jeg elsker at flyve, så længe jeg er i cockpiten, men jeg kan faktisk ikke lide at flyve i økonomi på en 12-timers flyvning,” sagde han. “Jeg tror ikke, at bryder sig om det.”

Udfordringer med virtual reality teknologi på trods af teknologiens tilgængelighed

Headset kan hjælpe folk med at tage en virtuel pause fra deres omgivelser, men der er udfordringer som klart skal overvejes. Ramon Llamas, en mobil-, VR- og augmented-reality-analytiker hos teknisk markedsundersøgelsesleder IDC, bemærkede, at selvom der ikke er mange virksomheder, der tilbyder VR til kunder og arbejdere i dag, forventer han i sidste ende, at sådanne sundheds- og wellness-relaterede applikationer bliver mere almindelige.

Men der kan være fremtrædende udfordringer med at uddele headsets. Nogle mennesker bliver syge eller svimle, mens de bruger virtual reality, og headsets kan blive snavset eller ødelagt. Der er også opgaven med hurtigt at gøre folk bekendt med at bruge disse headset, især da VR-adoption har været så begrænset, og måderne, de kontrolleres på, kan variere.

I øjeblikket, sagde Llamas, at han er bekymret for privatlivets fred og sikkerhed. Hvad hvis for eksempel nogen formår at hacke et headset og indsætte noget indhold i det, du ser?

Et andet potentielt spørgsmål er styring af headset og software, der følger med dem, så hele systemet fungerer problemfrit. Dette er sandsynligvis ikke en komplikation for et kontor som Umber Realty, hvor folk simpelthen kan tage et headset af, men det kan være mere et problem, hvis du sidder fast i en tandlægestol.

Den sidste ting, du ønsker, er der går noget galt midt i en rodbehandling hos tandlægen.

Tak fordi du læser med hos Pendula Solutions.